Deprem felaketi sonrası Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından eşleştirilen Ankara ve İnönü üniversitelerinin yöneticileri, bundan sonraki süreçte yapılacak ortak çalışmaları görüşmek ve yol haritasını belirlemek üzere Malatya’da bir araya geldi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, rektör yardımcısı, tıp, diş hekimliği, sağlık bilimleri, ziraat, ilahiyat, açık ve uzaktan eğitim fakültelerinden dekan ve dekan yardımcıları, genel sekreter, genel sekreter yardımcısı ve öğrenci işleri daire başkanından oluşan geniş bir kadroyla depremin etkilediği şehirlerden Malatya’yı ziyaret ederek, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay ve yönetimi ile bir araya geldi.

Geçen hafta gerçekleşen çevrim içi toplantının ardından yapılan ilk yüz yüze görüşmede, İnönü Üniversitesinin deprem sonrası karşı karşıya kaldığı sorunların çözümü için yapılacak ortak çalışmalar ele alındı.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, deprem felaketinin yaşandığı şehirlerde büyük bir dayanışma örneği sergilendiğini ifade etti. Bölgede herkesin adeta düşenin elinden tutma gayretinde olduğunu belirten Ünüvar, “Gerçek dostluk, gerçek kardeşlik, ancak birisi düştüğü zaman onun elinden tutabiliyor musunuz ancak o zaman belli oluyor” dedi.

Depremden bölgedeki çok sayıda üniversitenin de ciddi şekilde etkilendiğini aktaran Ünüvar, “Burada eğitim gören 377 bin öğrencimizin her birisinin de evi yıkılmasa bile, okuduğu okul yıkılmasa bile bundan ruhen, psikoloik anlamda çok ciddi anlamda etkilendiğini de biliyoruz, görüyoruz, hissediyoruz. Bölgede hem akademik hem idari hem de öğrenciler açısından çok ciddi bir problemin olduğunu da görüyoruz. Bununla ilgili ne yapmamız lazım? Bununla ilgili dayanışma içerisinde olmamız lazım” ifadelerini kullandı.

Ankara Üniversitesinin köklü tarihi ve bu olaylardaki insani yaklaşımının her türlü takdirin üzerinde olduğunu belirten Ünüvar sahadaki acıyı paylaşmanın, üzüntüyü paylaşmanın çok değerli olduğunu ancak asıl imkânları paylaşmanın çok değerli olduğunu kaydetti.

“Hem Ruhen Hem Fiziken İnönü Üniversitesinin Yanındayız”

Yöneticinin en temel görevinin imkânlarla ihtiyaçları buluşturmak olduğunun altını çizen Ünüvar, şöyle devam etti:

“Burada depremden etkilenen İnönü Üniversitesi gerek Malatya’daki barınma şartları gerekse okuldaki fiziki şartlar itibarı ile ihtiyacı olan üniversite konumunda. Ankara Üniversitesi de bu ihtiyaçların bir kısmını karşılayabilecek imkânı olan üniversite konumunda. İşte bu imkânla ihtiyaçları bizim en güzel şekilde eşitleyebilmemiz, eşitleyemesek de bu konuda imkânlar elverdiğince ihtiyaçları karşılayacak noktaya evrilmesini sağlayabilmemiz en değerli hizmet olacaktır. Bu noktadan hareketle Ankara Üniversitesi olarak biz hem ruhen hem de fiziken İnönü Üniversitesinin yanında olduğumuzu göstermek istedik.”

 

“Büyük Moral Oldu”

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bugün bizimle beraber olmanız bize büyük moral oldu, güç verdi” ifadelerini kullandı.

Ankara Üniversitesinin geçtiğimiz haftadan itibaren İnönü Üniversitesine imkânlarını açtığını kaydeden Kızılay, “Ankara Üniversitesi kütüphanesini bize açtı, araştırma laboratuvarlarını hocalarımızın çalışmalarına açacağını ifade etti. Dolayısıyla bundan sonraki süreçte Ankara Üniversitesi gibi köklü bir üniversiteyle böyle bir afet sonrası başlayan iş birliği ile ümit ediyorum ki uzun yıllar sürecek bir iletişimin de başlangıcını atmış olduk. Ben size ve tüm hocalarımıza, yöneticilerimize tekrar teşekkür ediyorum” dedi.